Kawa do ekspresu

Któż z nas nie lubi naprawdę smacznej kawy, szczególnie o poranku? Kawa obłędnie smakuje także jako deser. Wbrew pozorom nie trzeba wcale kupować jej w kawiarniach. Inwestując w dobry ekspres, można cieszyć się wyjątkowym smakiem. Dziś podpowiemy Wam, jak wybrać kawę ziarnistą z ekspresu.

Kawa ziarnista – jak wybrać najlepszą?

Wybór kawy może być trudny. W końcu możliwości jest naprawdę sporo. Ziarna kawy mają różną moc, smak i aromat. Najczęściej spotykamy kawy takie jak arabica czy robusta, a także mieszankę obu tych odmian. Uważa się, że intensywny smak ma arabica, która rośnie na plantacjach powyżej 1000 m n.p.m. W zależności od rodzaju upraw może mieć zróżnicowaną kwasowość. Mocniejsza jest robusta, która szczególnie dobrze sprawdza się do espresso. Najlepsza kawa ziarnista powinna być niewątpliwie wysokiej jakości, przy czym trzeba zwrócić uwagę na proces palenia kawy, który determinuje smak oraz aromat. Wyróżniamy 4 poziomy palenia takie jak: jasny, średni, średnio ciemny oraz ciemny. Do parzenia w ekspresie ciśnieniowym wybiera się palenie od średniego do ciemnego. Średnie palenie sprawia, że kawa jest delikatna w smaku. Palenie średnio ciemne powoduje, że wyczuwalna jest odrobina goryczki. Natomiast ciemne palenie pozbawia kawę kwasowości, a jednocześnie gwarantuje intensywny smak.

Jaka kawa będzie najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Do ekspresu ciśnieniowego z młynkiem najlepszą kawą będzie kawa ziarnista. Dzięki temu, że będzie świeżo mielona uzyskacie najlepszy aromat. Jednocześnie należy pamiętać, że kawa do ekspresu może mieć różnego rodzaju aromaty, począwszy od czekoladowego, przez orzechowy, aż na kwiatowym kończąc. Najgorszej jakości kawa ma aromat gumowy i posmak, który przypomina zjełczałe jedzenie. Trzeba jeszcze poruszyć temat body kawy. Mowa tutaj o jej konsystencji, czyli posmaku. Za najlepszy uważa się pełne body, które jest gęste, zawiesiste, zaś za mniej pożądane uznaje się body lekkie. Jeżeli szukacie dobrej jakości kawy do ekspresu, to znajdziecie ją w ofercie na stronie: https://finestcoffee.pl.

Jak rozpoznać body kawy?

Body kawy można naprawdę łatwo sprawdzić. Wystarczy tylko wypić kilka łyków i zastanowić się, co odczuwa Wasz język. Jeżeli wyczuwacie kremową konsystencję, która jest bardzo delikatna, to wtedy oznacza, że Wasza kawa ma full body. Jeżeli natomiast smak jest lekki, a wręcz niewyczuwalny, to oznacza, iż Wasza kawa jest naprawdę słabej jakości. Musimy też wspomnieć o wyważeniu, czyli balansie. Najlepsza kawa ma delikatną kwasowość z dozą goryczki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here