Mangostan, mango, marchew.. Co łączy te trzy produkty? Przede wszystkim, wyjątkowe walory smakowe i bogate właściwości odżywcze! Dowiedz się, w jaki sposób spożywanie tych produktów wpłynie na Twoje zdrowie i dobre samopoczucie! Informacje na temat składników odżywczych, właściwości i działania przeczytasz w poniższym tekście!
Mangostan właściwy- jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych
Mangostan jest owocem uważanym za jeden z najsmaczniejszych owoców tropikalnych. Inna jego nazwa to garcynia, smaczelina bądź żółtopia. Wszystkie brzmią dla Ciebie egzotycznie? Owoce mangostanu pochodzą przede wszystkim z Ameryki Południowej, ale także z Australii i Azji. Owoce rosną na wiecznozielonym drzewie o długich, błyszczących liściach i wysokości sięgającej nawet 25 metrów. Uprawa mangostanu jest bardzo wymagająca, a nawet mimo zapewnienia idealnych warunków, roślina owocuje dopiero 10 lat po zasadzeniu. Owoce mangostanu są nieco podobne do pomarańczy zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym. Niektórzy twierdzą, że przypominają smak słodkiego agrestu, ananasa oraz owoców moreli. W połączeniu otrzymujemy wyjątkowo smaczny, ale także wartościowy pod względem odżywczym owoc tropikalny. Mangostan właściwy jest bogactwem substancji biologicznie aktywnych, cenionych w ludowej medycynie azjatyckiej.
W jaki sposób spożywać owoce mangostanu?
Owoce mangostanu spożywa się na surowo po obraniu z zewnętrznej skórki. Proces obierania wymaga zastosowania kilku czynności. Przede wszystkim, natnij skórkę nożem z ząbkami, a w stworzonym nacięciu umieść dwa palce, rozwierając boki. Jeśli owoc nie jest zbyt świeży, do nacięcia może być konieczna piła, gdyż skóra nieświeżego owocu będzie twarda. Bardzo ważne jest, by pamiętać, że mangostan można przechowywać zaledwie kilka dni. Najlepiej jeść mangostan na surowo, jednak jego owoce można wykorzystać do zrobienia soku, syropu czy koncentratu, a także dżemu.
Jakie właściwości ma owoc mangostanu?
Owoce mangostanu zawierają w sobie mnóstwo witamin z grupy A, B, C i E. W owocu znaleźć możemy także liczne składniki mineralne, przede wszystkim sód, wapń czy potas, cynk i miedź. Badania wykazują, że spożywanie mangostanu wpływa pozytywnie na opóźnienie procesu starzenia się, a także ma działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Związki zawarte w owocu hamują rozwój wirusa HIV, co także jest poparte licznymi badaniami. Spożywanie owoców mangostanu wpływa pozytywnie na zachowanie optymalnej masy ciała, a do tego wspomaga walkę z nadciśnieniem i chorobami serca, przyspiesza gojenie się ran i działa zapobiegająco przeciwko chorobie Alzheimera.
Jakie inne produkty warto spożywać dla zdrowia?
Mangostan to owoc tropikalny, który wciąż nie jest tak bardzo popularny w naszym kraju, jak choćby o wiele lepiej znane mango. Owoc ten również ma niezwykłe właściwości i doskonale wpływa na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Ma niski indeks IG, co oznacza, że może być bez obaw stosowany przez osoby dbające o sylwetkę. Dzięki wysokiej zawartości witamin A, C i E, mango skutecznie opóźnia procesy starzenia się skóry, a dzięki zawartości witaminy B, doskonale wspiera zdrowie układu nerwowego i naturalną odporność organizmu. Mówiąc o owocach mango, warto wspomnieć o ich bogactwie składników mineralnych. Mango bardzo chętnie wykorzystywane jest nie tylko w kuchni, ale także jako kosmetyk. Na jego bazie można stworzyć produkt do pielęgnacji skóry i włosów, a także złuszczający peeling o działaniu przeciwzapalnym. Nie każdy wie, że mango jest także naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, a kora mangowca ma potwierdzone działanie przeciwbólowe.
Jeżeli lubisz nasze rodzime warzywa, z pewnością na Twoim talerzu często gości marchewka. Jest u nas o wiele bardziej popularna niż owoc mangostanu czy mango, a jednocześnie zawiera w sobie mnóstwo wspaniałych, często niedocenianych właściwości. Marchewka posiada w sobie mnóstwo witaminy A, B i C, a także składników mineralnych. Spożywanie marchewki wpływa pozytywnie zarówno na nasze zdrowie, jak i na wygląd. Wspiera układ nerwowy, poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, a do tego wspomaga pamięć i koncentrację. Marchewka ma pozytywny wpływ na naszą odporność, oczyszcza organizm z toksyn, a do tego obniża poziom cholesterolu, chroniąc serce. Marchewkę znamy przede wszystkim jako typowy i smaczny dodatek do wszelkich zup, dań warzywnych czy jako zdrową przekąskę. Wiele osób wykorzystuje ją także do pieczenia dietetycznych ciast. Nie każdy wie, że marchewkę najlepiej jest gotować w całości, gdyż w takiej postaci zachowuje ona w sobie najwięcej składników odżywczych cennych dla naszego zdrowia.
Podsumowując
Zarówno mangostan, jak i mango i nasza rodzima marchewka to produkty, które powinny na stałe zagościć w Twojej kuchni jako nieoceniony składnik wielu potraw i sałatek. Ich wyjątkowy smak podkreśli charakter każdego dania, a do tego wniesie wiele dobrego w nasze zdrowie i dobrą kondycję. To ważne szczególnie teraz, gdy konieczne jest naturalne podbudowanie odporności przed zachorowaniami na sezonowe infekcje i grypę.