Rewolucja kawy trzeciej fali ma się dobrze. Zainteresowanie kawą rośnie, konsumenci zwracają uwagę na pochodzenie kawy, obróbkę ziaren czy sposób wypalenia. Wzrost świadomości konsumenckiej spowodował, że kawy speciality zaczęły rosnąć w siłę, a wraz z kawą w Polsce na popularności zyskiwały palarnie kawy, szczególnie te, które w wyjątkowy sposób podchodziły do tego energetyzującego trunku.
Status polskich palarni
W każdym regionie Polski jest przynajmniej jedna palarnia, którą warto się zainteresować. W województwie Opolskim jest to Hard Beans. Na Śląsku Proper. W samym sercu kraju uwagę przykuwa palarnia Hyab. Można tak wymieniać bez końca. Jednakże w województwie Lubelskim jest to palarnia Coffee and Sons, która wyróżnia się na tle wymienionych i warto powiedzieć o niej kilka słów.
Kawa i nie tylko
Zaawansowani kawosze o dziwo, nie interesują się tylko kawą. Jasne, wszystkim nam zależy na pełnym body, klarowności naparu, by jak najlepiej wyciągnąć pożądane przez nas nuty, jednak kawa to coś więcej. Chodzi o całą otoczkę z tym związaną. Poza kawą ważne jest też to, jak inni do niej podchodzą. Czy ryzykują, poddają się ciekawym eksperymentom, by wydobyć z kawy to, co najlepsze? Jednym słowem, ważni są — ludzie. Bo nic nie smakuje tak dobrze, jak kawa, którą zajmują się pasjonaci.
Kawa we krwi
Palarnia https://coffeeandsons.pl/ wyróżnia się najbardziej wśród polskich palarni. Czemu? Bo im kawa płynie we krwi. Kawą zajmuje się cała rodzina! Jest to rodzinny biznes, jedyny taki w Polsce. Każdy członek rodziny ma tam swoje miejsce. Mama od spraw organizacyjnych, tata, który dba o ziarna i to, by były jak najlepiej wypalone i syn od którego, to wszystko się zaczęło. Opiekują się ziarnem od samego początku. Cała rodzina pasjonatów, no czy to nie brzmi wspaniale? Zdecydowanie warto spróbować ich kawy. Oczywiście w ich ofercie znajdziemy kawę bezkofeinową, kawę, która idealnie nadaje się pod przelewy, jak i kawy do ekspresu. Jak myślicie, czy mają kawę, której nuty smakowe kojarzą się z rodzinnym domem?