Jak wybrać patelnię

Patelnia to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Korzystamy z niej niemalże codziennie — do robienia jajecznicy, smażenia naleśników lub przyrządzania kotletów schabowych. Jak wybrać patelnię będącą gwarancją codziennych kulinarnych sukcesów? Podpowiadamy!

Jak wybrać najlepszą patelnię?

Jak wybrać dobrą patelnię? Akcesoria kuchenne tego typu produkowane są z różnych materiałów. Jednym z nich jest żeliwo. Jak wybrać patelnię żeliwną do codziennego gotowania? Patelnia żeliwna jest ciężka, solidna oraz trwała. Kupując ją, można mieć pewność, że posłuży nam przez długie lata. Do zalet żeliwnej patelni zalicza się także to, że nie posiada powłoki, a co za tym idzie — nie jest narażona na zarysowania, do jakich może dojść podczas regularnego użytkowania. Dobrej jakości patelnie żeliwne nie są pokryte jakimkolwiek materiałem mogącym wydzielać szkodliwe związki w czasie smażenia potraw. Co więcej, równomiernie się nagrzewają, utrzymują ciepło dania przez długi czas i mogą być używane w piekarniku.

Planując wybór patelni, warto zainteresować się także modelami ceramicznymi. Pokryte są one gładką, nieprzywierającą, odporną na zarysowania powłoką będącą połączeniem gliny oraz minerałów wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze. Patelnie tego typu umożliwiają smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, równomiernie rozprowadzają ciepło, nie wchodzą w reakcję z przyrządzanymi potrawami, są przyjazne dla zdrowia i środowiska. Są też łatwe w utrzymaniu w czystości oraz lekkie, a co za tym idzie — łatwe w przenoszeniu.

patelnie

Jak wybrać najlepszą patelnię? W wielu kuchniach można się spotkać z naczyniami pokrytymi nieprzywierającą, teflonową powłoką. Pozwalają one na smażenie z dodatkiem znikomej ilości tłuszczu, szybko się nagrzewają, są łatwe w czyszczeniu, lekkie i nadają się do użytkowania na różnych kuchenkach, w tym indukcyjnych.

Dużą popularnością cieszą się również patelnie emaliowane. Pokrywająca je powłoka jest gładka, higieniczna oraz odporna na rdzewienie. Co więcej, nie chłonie detergentów i zapachów smażonych potraw, nie wymaga impregnacji tłuszczem, a z czasem na jej powierzchni pojawia się patyna, czyli dodatkowa warstwa zabezpieczająca. Patelnie emaliowane są ponadto bezpieczne dla dzieci, osób starszych i alergików.

Jak wybrać dobrą patelnię?

Żaden dobry zestaw patelni nie może się obyć bez modelu przeznaczonego do używania na kuchence indukcyjnej. Jak wybrać patelnię na indukcję? Jej dno musi być wykonane z materiału ferromagnetycznego, czyli przyciągającego magnes. Musi być również płaskie i dobrze przylegać do pola grzewczego. Patelnię na indukcję oznacza się specjalnym symbolem — zwojnicą – który znajdziesz zarówno na jej spodzie, jak i na opakowaniu. Dobrze, by w kuchni znalazł się także komplet garnków na indukcję.

patelnia grillowa

Poza klasycznymi patelniami, możemy postawić także na modele służące do przygotowywania konkretnych potraw. Przykładem jest patelnia grillowa, która doskonale nadaje się do grillowania mięs czy warzyw. Jak wybrać patelnię grillową? Zwróć uwagę na charakterystyczne, karbowane dno pozwalające skutecznie ograniczyć ilość zużywanego tłuszczu. Tę cechę docenią zwłaszcza osoby będące na diecie.

Na sklepowych półkach można się spotkać także z patelnią do naleśników. Jak wybrać patelnię do naleśników? Jej cechą charakterystyczną są niskie brzegi, które pozwalają podważyć smażone danie mączne i wygodnie go obrócić, bez obaw o rozerwanie. Patelnia tego typu ułatwia wylewanie ciasta, a nieprzywierająca powłoka pozwala ograniczyć do minimum ilość zużywanego tłuszczu.

Jakiej firmy patelnie są najlepsze? W ich produkcji specjalizują się m.in. takie marki, jak KonigHOFFER czy Starke Pro.

Dobra patelnia to taka, która szybko się nagrzewa, posiada nieprzywierające dno, jest lekka, odporna na uszkodzenia i łatwa w czyszczeniu. Wówczas codzienne gotowanie i smażenie stanie się czystą przyjemnością.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here