Shisha to inaczej fajka wodna, przeżywa ostatnio swój renesans i coraz częściej można ją spotkać w użyciu, zwłaszcza wśród młodych osób. Tytoń do shishy występuje w wielu wariantach smakowych, dlatego każdy może znaleźć odpowiedni wariant dla siebie. Jest on nazywany melasą, jest to mieszanka tytoniu i miąższu owocowego, dlatego podczas palenia nie wydziela się drażniący zapach, jak ma to miejsce podczas palenia zwykłego tytoniu, przeciwnie zapach jest wyjątkowo aromatyczny.
Jak działa shisha?
Przez długi czas fajka wodna w naszym kraju była wykorzystywana wyłącznie jako forma egzotycznej pamiątki, palenie shishy rozpoczęło się w Indiach i Persji, gdzie tytoniem do shishy był haszysz i opium. Najbardziej palenie fajki wodnej rozpowszechniły kraje arabskie i stamtąd przywędrowało do Europy, obecnie do palenia wykorzystywany jest wyłącznie tytoń do shishy owocowy, zasada jej działania nie powoduje uzależnienia. W poprzednich wiekach shisha stosowana była głównie przez osoby z wyższych klas społecznych i intelektualistów. Proces palenia polega na włożeniu tytoniu do shishy do cybucha, owinięciu folią i podgrzewaniu za pomocą węgielka, następnie dym tytoniowy przenika przez dzban z wodą, gdzie ulega schłodzeniu. W końcowym etapie osoba paląca bierze wężyk do ust i zaciąga się w podobny sposób, jak przy paleniu fajki elektronicznej. Fajka wodna wytwarza dużą ilość dymu o słodkim, owocowym zapachu.
Tytoń do shishy – właściwości
Najczęściej stosowany tytoń do shishy to mieszanka tytoniu, gliceryny oraz aromatów smakowo-zapachowych. Tego rodzaju wkład do shishy pozwala na uzyskanie głównie doznań smakowych i zapachowych. Innym rodzajem tytoniu do shishy jest ciemny tytoń nazywany tak od ciemnobrązowego koloru. Jest on wyselekcjonowany i poddawany specjalnej obróbce, w celu uzyskania jak najwyższej jakości. Palenie takiego tytoniu do shishy wywołuje efekt „buzzu” czyli nikotynowego uderzenia do głowy.
Indywidualne właściwości tytoniu zależą od wielu czynników, między innymi od:
– miejsca i warunków uprawy tytoniu,
– selekcji liści,
– obróbki cieplnej.
Ostateczny smak, intensywność czy długość palenia są uzależnione od przebiegu konkretnych etapów produkcji, z tego powodu tytoń do shishy ma różne właściwości w zależności od partii i firmy. Niezależnie od smaku i zapachu, trzeba pamiętać, że dym pochodzący z fajki wodnej jest zimny, dlatego nie podrażnia dróg oddechowych w taki sposób jak dym tytoniowy. Nabijanie shishy za każdym razem może wyglądać inaczej i dawać inne walory smakowe, wachlarz połączenia różnych produktów jest bardzo szeroki i nie ma konieczności ograniczania się do tradycyjnego tytoniu do shishy.