Zakopane - jakich potraw warto spróbować podczas wizyty u podnórza Tatr

Po pierwsze – sery

Rejony Zakopanego znany jest ze znakomitych serów regionalnych. Najpopularniejsze z nich są oscypki, czyli wędzone twarde sery z mleka owczego. Tradycyjne oscypki opatrzone są znakiem „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, który gwarantuje, że kupujemy oryginalny ser wytworzony według tradycyjnej receptury i metody. Wart posmakowania jest też bundz (twarogowy ser owczy o słodkim posmaku), bryndza (powstaje z dojrzałego posolonego mielonego bundzu) i gołka (delikatny wędzony ser z mleka krowiego).

Po drugie – żętyca

Żętyca (inaczej: zyntyca, zintyca, zimbora) to specyficzny napój, który powstaje przy wytwarzaniu serów z owczego mleka. Widnieje na liście produktów tradycyjnych i kupić ją można tylko w bacówkach. Znakomicie gasi pragnienie. Może być serwowana zarówno mocno schłodzona jak i na gorąco. Żętyca jest gęsta, biała lub kremowa i ma charakterystyczny słodkawo-słony smak. Naturalnym procesom kiszenia napój podlega z racji działania bakterii kwasu mlekowego.

Po trzecie: zupy

Najpopularniejsza podhalańska zupa to bez wątpienia kwaśnica, gotowana z kiszonej kapusty z dodatkiem mięsa wieprzowego lub baraniego. Podobnie jak inne wspomniane wcześniej dania wpisana jest ona na Listę Produktów Tradycyjnych. Rzadziej spotykaną w zakopiańskich restauracjach, ale nie mniej ciekawą zupą, jest czosnianka, gotowana na bazie czosnku, ziemniaków, cebuli i mięty.

Po czwarte – placki

Znanym daniem podhalańskich lokali jest placek po zbójnicku. Przygotowuje się go z mielonych ziemniaków, które następnie smażone są na rumiano w formie dużego pulchnego placka i podawane z mięsnym gęstym gulaszem. Warto też spróbować tradycyjnych moskoli. Również wytwarza się je z ziemniaków. Tradycyjnie smażone są na blasze lub w piecu kaflowym i mają atrakcyjną chrupiącą skórę.

Po piąte – golonka po góralsku

Mięso w tradycyjnej kuchni podhalańskiej nie gościło na stołach często, ale kiedy już pojawiało się, było przyrządzone „na bogato” i nie zaliczało się do dań dietetycznych. Góralska golonka przyrządzana jest z dużą ilością kapusty, śmietany i cebuli. Miłośnicy lżejszych w wyrazie i mniej kalorycznych dań zdecydować się mogą na pieczonego pstrąga z górskiej rzeki.

Gdzie zjeść?

Oferta gastronomiczna Zakopanego jest od wielu lat bardzo bogata. Warto przecierać własne ścieżki szukając nowych smaków, ale jako pewniki polecane są między innymi restauracje Owczarnia, Pstrąg Górski, Mała Szwajcaria i Karczma Sopa. Wybierając się do Zakopanego – zarówno w celach turystycznych jak i gastronomicznych – dobrze zadbać o atrakcyjną bazę wypadową w dobrej lokalizacji (taką oferują np. JLS Apartamenty – https://www.zakopaneapartamenty24.eu/).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here